dimarts, 9 de març del 2021

ARAB STRAP. "As Days Get Dark"


 


És possible que Arab Strap no siguin unes estrelles glamuroses del pop, però segur que saben com fer una entrada en un disc. Aidan Moffat comença així a “The Turning Of Our Bones”: “I don’t give a fuck about the past or glory days gone by”. Com que “As Days Get Dark” és el primer àlbum de la banda en setze anys, el pes de les possibles expectatives decebedores es deixa enrere en el primer minut. La cançó de Malcolm Middleton es fa girar al voltant de la coneguda veu mig parlada mig cantada d’Aidan. Aquest no és el so d’una banda que reapareix al nostre món, sinó una invitació a tornar enrere al seu.


El catalitzador del nou material de Strap sembla haver estat el grapat de concerts que van realitzar el 2016. Pocs anys i una pandèmia mundial més tard i el duo torna amb el seu primer LP des de l’agredolç disc del 2005, “The Last Romance”.


Moffat sempre ha fet el paper de l’amant contínuament intoxicat, el bard desgavellat de les últimes ordres. Els àlbums d'Arab Strap invocaven l'excés i les seqüeles (sobretot les seqüeles) d'una gran nit. Tot i això, al costat de l’alcohol i la profanació de la mirada lírica d’ulls borrosos de Moffat, sempre hi ha hagut una complexitat emocional. Cada lletra està farcida d’amor, luxúria, mort i enginy. Per sobre de tot, Moffat és un narrador natural i dotat. “Tears On Tour” el troba somiant amb recórrer el país, assegut en una cadira de cuir a l’escenari i explicant contes de desgràcia. 


Els ritmes programats i els adorns electrònics es combinen perfectament amb arranjaments de cordes exuberants, guitarres post-rock i baixos palpitants. Amb una torxa a una mà i una pinta a l’altra, Moffat obre camí a través de les bandes sonores fosques, tendres i matisades de Middleton. La llum i l’ombra de les paraules de Moffat es reflecteixen perfectament en cada peça acuradament treballada. Simplement agafeu els inesperats saxòfons a la sublim “Kebabylon”; podem escoltar petits trossos de The Cure a l’atmosfera de la nit, però finalment no podia ser ningú més que Arab Strap, perseguint els fantasmes de la indiscreció i la luxúria.



Tot i que inconfusiblement coneixem i estimem el treball del duo, hi ha una afinació del so de la banda i una admirable set d’alguna cosa fresca. Només cal escoltar l’experimentació ridículament meravellosa de “Fable Of The Urban Fox” que troba a Moffat veient el món a través dels ulls d’un mamífer perseguit, inquiet. Una faula per als temps que vivim i una mirada a l’hostilitat i el racisme que enfosqueix el Brexit a la Gran Bretanya.



De l’electrònica fosca i el post-punk gòtic de “Here Comes Comus!” a les inquietants textures de “Sleeper” i l’intimitat gairebé incòmoda. Una altra vegada ens endinsem en interminables nits de vigília i en els problemes dels cors de les ànimes solitàries perdudes. Tot i això, encara hi brillen esquerdes de llum, ja sigui aquesta la suau melodia acústica en cascada de “Bluebird” o l'irreprimible sentit de l’humor de Moffat. És difícil no imaginar-lo assegut a l’escenari a la seva gran cadira de cuir, amb el públic penjat a cada paraula. 


El que fa que la reunió sigui encara més especial és la sensació que podrien haver deixat una obra mestra als anals de la història independent. Han tornat completament segons les seves pròpies condicions i han presentat un àlbum amb un propòsit i una creativitat renovats. De tornada de la tomba i a punt per delirar. És un àlbum profundament immersiu des del principi fins al final; com un bon llibre, és gairebé impossible endinsar-se dins “As Days Get Dark” des de l’inici, són necessàries algunes “revisions” abans d'arribar al fons de la qüestió. La barreja poètica d’obscuritat, malenconia, romanticisme i honestedat inflexible que sempre ha estat una especialitat d'Arab Strap. Estirar-se a través de l’obscuritat per oferir una mà per agafar-la a mesura que els dies es fan foscos.