dijous, 11 de març del 2021

FRUIT BATS. "The Pet Parade"


 

The Pet Parade” marca una fita per a Eric D. Johnson, que celebra els vint anys de Fruit Bats el 2021. D’alguna manera, encara és una banda de culte, Fruit Bats ha obtingut constantment prou petites victòries com per fer-se un lloc preferent en una escena notòriament voluble.


Tot i que moltes de les cançons de The Pet Parade es van escriure abans de la pandèmia, és impossible desvincular el disc dels temps que ens ha tocat viure. Com a exemple, el productor Josh Kaufman (The Hold Steady, Bob Weir, The National i Bonny Light Horseman, en el qual toca amb Johnson i Anaïs Mitchell) va ser triat pel seu profund caràcter sentimental i les seves habilitats com a director d'una banda. Tanmateix, Johnson, Kaufman i els altres músics de “The Pet Parade”: els bateries Joe Russo i Matt Barrick (The Walkmen, Fleet Foxes, Muzz), la cantautora Johanna Samuels, el pianista Thomas Bartlett (Nico Muhly, Sufjan Stevens) i el violí Jim Becker (Califone, Iron & Wine) es van veure obligats a gravar les seves parts a les seves respectives habitacions i estudis casolans de tot Amèrica.

No hi ha una manera més adequada per al cantant / compositor / autor Eric D. Johnson de celebrar els vint anys (activats i desactivats) del seu àlies Fruit Bats que llançant un nou àlbum. Tot i que “The Pet Parade” es va enregistrar enmig d’una pandèmia, poc ha canviat en l’atractiva aproximació sonora de Johnson respecte dels seus set projectes Fruit Bats anteriors.


Ha estat un llarg viatge estrany per al músic que ha estat a la vora de la indústria musical com a artista de culte. Juntament amb el seu treball com Fruit Bats, ha tocat amb The Shins, ha compost bandes sonores per a pel·lícules, ha llançat un disc en solitari com a EDJ i recentment i potser de manera més inesperada, ha rebut dues nominacions als Grammy pel seu treball amb Bonnie Light Horseman.


Tot i això, Johnson ha mantingut la fe musical en la seva personalitat Fruit Bats. “The Pet Parade” exhibeix totes les melodies meloses i fluides que els oients han esperat. La seva veu aguda, semblant a la de l’estrella australiana Paul Kelly, és emocionant. Després d’uns quants temes, la majoria estarà d’acord en que s’adapta perfectament al seu estil suau general. 


Sempre hi ha hagut un element de somni en la música de Fruit Bats. Això es posa a la vista en gemmes com el que flueix "On the Avalon Stairs" i l'agredolç "Discovering". Aquesta última, amb el seu violí subtil i el seu fràgil esplendor, podria ser perfectament una cançó dels Go-Betweens, igual que moltes altres. Temes com el remolí "Eagles Below Us" comparteixen les mateixes arrels, sovint atmosfèriques, que semblen arrencades de l'aire, com a marca comercial de la millor producció de les bandes australianes.


Els instruments de “The Pet Parade” es van gravar a estudis domèstics i dormitoris de tot el món, i després van ser reunits pel productor Josh Kaufman (un altre dels tres membres de Bonnie Light Horseman) en un tot tan perfecte que la majoria pensaria que els músics estaven a l’estudi simultàniament. Aquesta és la visió de Johnson, però, i quan els elements es combinen com en el flotant "All in One Go" amb la seva harmònica abandonada i el seu esquiu piano, és comparable a les peces d'un trencaclosques que encaixen perfectament.


Tot i que hi ha una semblança auditiva que, de tant en tant, se sent repetitiva, el material està composat de manera exquisida, s'absorbeix sense esforç i es canta emocionalment, això no és una deficiència important per a un àlbum que es fa més impressionant cada vegada que el sentiu.